Vermeerderen en telen van de Picea

Begin jaren tachtig startte Herman Huijbers op een perceel van 3 hectare in Beek en Donk met de kweek van boomkwekerijgewassen. Dit deed hij parttime naast zijn baan als leraar. Aanvankelijk was de kweek heel divers; vollegrond, stek, plantgoed en leverbare planten in container (potten) in 30 tot 40 soorten.

De kwekerij groeit

Al in 1986 was de kwekerij naar een zodanige omvang gegroeid dat Herman deze fulltime samen met zijn vrouw Mayke kon voortzetten. Mayke was daarbij verantwoordelijk voor de boekhouding en administratie en Herman voor de kwekerij. Het was ook rond deze tijd dat de eerste kas (met een oppervlakte van 3300 m2) werd gebouwd. In 1994 moest deze kwekerij plaatsmaken voor woningbouw waardoor Herman en Mayke uit moesten kijken naar een nieuwe locatie.

Nieuwe locatie in Someren

Die nieuwe locatie werd gevonden in Someren. Daar werd 7,5 hectare grond aangekocht in het tuinbouwgebied ‘De Vlasakkers’. Op dit grote perceel werd een kas van 2 hectare gebouwd met 4 hectare containerveld. Het containerveld werd volledig recirculerend aangelegd terwijl bij de inrichting rekening werd gehouden met toekomstige, volledige automatisering. In verband met die automatisering werd voor 9 centimeter ronde pot gekozen waardoor het assortiment werd beperkt. In 1995 startte Boomkwekerij Huijbers met 800 rolcontainers van 4,5 x 1,65 meter. De automatisering en de rolcontainers werden in de loop der jaren steeds verder uitgebreid naar uiteindelijk 5000 rolcontainers in 2015.

Kwekersrechten op de Picea glauca ‘Perfecta’

Met de vondst van de Picea glauca ‘Perfecta’ (een compacte en wintergroene dwergspar met een kegelachtige groei) en het verkregen kwekersrecht hierop, werd geleidelijk overgestapt naar de kweek van vrijwel alleen de Picea glauca ‘Conica’ in soorten plantgoed 9 centimeter pot. Vandaag de dag worden er daarvan ongeveer 2,5 miljoen stuks jaarlijks gekweekt.

Boomkwekerij Huijbers en de toekomst

Aangezien de kinderen van Herman en Mayke niet de ambitie hadden om de kwekerij over te nemen, werden in 2018 Jules Klessens en Arno Berkers gevraagd om de dagelijkse leiding op zich te nemen. Zij werken beiden al ruim 20 jaar bij Boomkwekerij Huijbers. Hun kennis en ervaring vormt een solide basis om de continuïteit van Boomkwekerij Huijbers b.v. te kunnen waarborgen.

Sinds 1 januari 2019 hebben Jules en Arno deze taak op zich genomen. Dat de ontwikkeling van de kwekerij niet stil staat, bewijst het recente besluit om de kwekerij verder uit te breiden op het eerder aangekochte perceel van 3 hectare.