De voordelen van de Picea glauca ‘December’

De Picea glauca ‘December’ kent een aantal voordelen waardoor de plant zo geliefd is; zo groeit de ‘December’ veel sneller in vergelijking tot de gewone Picea glauca ‘Conica’. Dit betekent onder andere dat overjarig stek 3 maanden later geplant kan worden met hetzelfde eindresultaat. Door de betere en sterkere groeikracht van ‘December’ is het slagingspercentage wat betreft de homogeniteit veel hoger dan bij de gewone ‘Conica’. De plant is goed winterhard en kan temperaturen verdragen tot -40 graden Celsius en wordt 1,5 tot 2 meter hoog. Picea glauca ‘December’ geeft de voorkeur aan een zonnige tot licht schaduwrijke plaats. De naalden zijn lichtgroen van kleur en de boom verspreidt een heerlijke geur.

 

De Picea glauca ‘December’ gekweekt in Someren

Met ruim 35 jaar ervaring in het vermeerderen en telen van de Picea, hebben wij een bewezen reputatie opgebouwd. Door eigen vermeerdering middels stek kweken wij in licentie inmiddels elk jaar ruim 750.000 Picea glauca ‘December’ als plantgoed of eindproduct in potmaat P9. Onze kwekerij in Someren is MPS-gecertificeerd en wij zijn gespecialiseerd in grote partijen die bovendien uniform zijn door automatisch te sorteren.

Achtergrond van de Picea glauca ‘December’

De Picea glauca ‘December‘ is identiek aan de Picea glauca ‘Speedy’ zoals deze door Boomkwekerij Huijbers B.V. jaren is geteeld. In opdracht van Plantipp B.V. is bij Naktuinbouw een morfologisch onderzoek uitgevoerd aan deze plant. Aanleiding van het verzoek was het vermoeden dat het ras ‘Speedy’ inbreuk maakte op het ras ‘December’. Het onderzoek is uitgevoerd aan twee partijen planten: het kwekersrechtelijk beschermde ras Picea glauca ‘December’( EU 18442) en het vrije ras Picea glauca ‘Speedy’.

Onderzoek

Hoewel eerder onderzoek door Plantipp B.V. heeft aangetoond dat beide soorten genetisch verschillen, kwam Naktuinbouw op basis van twee jaar onderzoek recentelijk tot de volgende conclusie; De twee onderzochte partijen Picea zijn morfologisch niet onderscheidbaar in de zin van artikel 7 van de verordening( EG) Nr. 2100/94 van de raad van 27 juli 1994 inzake het communautaire kwekersrecht.

Picea glauca ‘Speedy’

Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat Boomkwekerij Huijbers  B.V. het ras Picea glauca ‘Speedy’ niet meer onder deze naam mag vermeerderen en verkopen. Middels een licentieovereenkomst (NR 2020. 14398) met Plantipp B.V. mogen wij deze soort vermeerderen en verkopen onder de naam Picea glauca ‘December’. Picea glauca ‘December’ is beschermd door Europees kwekersrecht onder nummer EU 18442. Vermeerdering zonder toestemming is uitdrukkelijk verboden.

Vragen of interesse?

Kom in contact

Wilt u meer weten van de Picea glauca ‘December’?
Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over deze bijzondere plant.